Het zijn mooie tijden voor aandeelhouders van ASML. De chipmachinemaker verhoogt het dividend met 50 procent en geeft de komende twee jaar 1 miljard euro terug via een aandeleninkoop. 

Dat maakte het bedrijf uit Veldhoven woensdag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. ASML boekte in 2015 een recordomzet van 6,3 miljard euro. Dat is ruim 7 procent meer dan het jaar ervoor.

Onder de streep bleef er een nettowinst van 1,57 miljard euro over, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014.

De inkomsten in het vierde kwartaal zijn wel iets teruggelopen, zoals dat het hele jaar het geval was. ASML boekte in de laatste drie maanden van 2015 een nettowinst van 292 miljoen euro, tegen 322 miljoen euro een periode eerder. Klanten werden terughoudender met investeringen in nieuwe machines.

Voor het eerste kwartaal voorziet ASML een verdere afname tot circa 1,3 miljard euro. Dat is evenwel meer een kwestie van timing dan van zwakkere marktcondities, zei topman Peter Wennink in een toelichting.

De koers van ASML steeg 0,8 procent na opening van de Amsterdamse beurs. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wordt de wat tegenvallende prognose voor het eerste kwartaal gecompenseerd door onder meer de aangekondigde dividendverhoging en aandeleninkoop.

Vooruitzichten lange termijn positief

De brutowinstmarge zal in het eerste kwartaal naar verwachting met 42 procent eveneens wat lager liggen dan de 46 procent die in het vierde kwartaal werd behaald, omdat relatief veel goedkopere machines worden geleverd.

De verkopen zullen daarna echter aantrekken, voorspelt Wennink. Fabrikanten van rekenchips zullen vanaf het tweede kwartaal machines in gebruik gaan nemen die het mogelijk maken nog fijnere schakelingen in te branden op halfgeleidermateriaal dan nu het geval is. Daarvoor hebben zij meer en duurdere machines van ASML nodig, waardoor de omzet "aanzienlijk" toe zal nemen.

Het is volgens Wennink nog te vroeg om daar een cijfer op te plakken, maar ASML verwacht de rest van het jaar te kunnen blijven profiteren van een sterke verkoop van machines aan makers van rekenchips. De vraag naar nieuwe apparatuur bij producenten van geheugenchips zal dit jaar ongeveer op het niveau van 2015 blijven, zei hij.

Nieuwe EUV-technologie

Wat betreft de nieuwe EUV-technologie hoopt de chipmachinemaker zes tot zeven EUV-machines te verkopen in 2016. ASML werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt. Lees hier meer over de EUV-technologie en het maken van chips.

De eerste prototypes van de EUV-machines werden al verscheept in 2011 en 2012. Maar bijna elk kwartaal sindsdien moest topman Wennink melden dat de ontwikkeling van EUV-machines vertraging op had gelopen.

ASML meldt nu dat de productiviteit van de machines verder is opgeschroefd. De nieuwste systemen konden in het vierde kwartaal 1.250 wafers per dag belichten. Bij eerdere tests was dit nog 1.000 wafers per dag.

De EUV-machines zijn cruciaal voor ASML om de gestelde omzetdoelen te halen. In 2020 wil de chipmachinemaker 10 miljard euro per jaar binnenhalen. Dat doel staat nog fier overeind. Daarbij ziet ASML ruimte voor een verdrievoudiging van de winst per aandeel ten opzichte van 2014.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl